Hallo beste mensen, leuk dat je weer de moeite neemt om deze blog te lezen. De laatste is alweer een poosje geleden, dus vind ik het hoog tijd voor een nieuwe. Inmiddels is het half oktober 2023, de tijd vliegt. Na een lange nazomer hebben velen de kachel alweer aan gehad of steken hem binnenkort weer aan. En dan komt altijd weer die ene vraag: “Wat is de beste soort hout?”

In Nederland hebben we de harde houtsoorten eiken, beuken en essen, en de zachtere houtsoorten fijnspar, berk en elzen. Ons antwoord op vraag wat het beste hout is, is simpel: “Droog en schoon hout.” Wat je verder kiest, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur.

Ikzelf stook het liefst de zachtere houtsoorten. Die branden makkelijk, geven snel warmte af en branden ook nog eens mooi op. De hardere houtsoorten stoken iets moeilijker en het duurt wat langer voordat deze warmte afgeven. Voordeel is wel dat hardhout langer brandt.

Waar jij voor kiest, is heel persoonlijk. Ga je voor makkelijk en snel (zacht) of iets moeilijker maar wel lang (hard)? Het enige dat echt belangrijk is, is dat het hout droog en schoon is. Alleen dan vermijd je vocht, schadelijke gassen en inefficiënte verbranding.

Hoe wij ons hout kiezen

Vaak gaan Jet en ik samen in een bos kijken. We lopen om een houtstapel heen en beslissen ter plekke of we de stammen kopen of niet. Van mooie stammen, ook wel machinaal hout genoemd, daar worden wij blij van. Deze stammen zijn recht, gelijkmatig en hebben niet te veel noesten.  Uiteindelijk zul jij, de stoker waar het droge hout terechtkomt, daar ook blij van worden.

De realiteit is dat we niet altijd kunnen kiezen welke houtsoort we kopen. Dan moeten we gewoon accepteren wat er voorhanden is. Vanzelfsprekend doen we daarbij wel ons uiterste best om uit het beschikbare hout de beste stammen te kiezen.

En als we dan een volledige vracht van één houtsoort bestellen, kan het zijn dat er af en toe een stam van een andere houtsoort tussen zit. Deze stammen kloven we ook mee. Met andere woorden: er kunnen weleens een paar andere houtblokjes in jouw bestelling zitten. Wees gerust: dit beperken we zo veel mogelijk.

We gaan de wintermaanden weer in, met vele uurtjes bij het haardvuur. We wensen jullie dan ook een fijne winter toe: buiten koud en binnen warm en knus!

Warme groet,

Paul en Jet

Bedankje voor onze klanten!

De hele zomer zijn wij druk geweest met het bezorgen van mooi stookhout. Door al die zomerse bestellingen is bij menigeen het houthok al startklaar voor de winter. Voordeel voor ons is dat we ons werk fijn over het hele jaar kunnen verdelen. Niet alles komt alleen op de winter neer. Dank daarvoor! Inmiddels kloven wij alweer volop voor het volgende seizoen.

×