Onze passie

Passie

Ons verhaal

Het bewerken van forse eiken stammen tot mooi stookhout … het is onze passie! Mooi stookhout omdat ons hout strak in het gelid gestapeld kan worden en dan een prachtige aanblik biedt. Mooi stookhout omdat ons hout zo schitterend brandt.

Genieten en werken: lees en loop met ons mee

`s Morgens gaan we al vroeg op pad met onze lieve labrador Lady, die altijd weer verlangend klaar zit om mee te gaan naar onze werklocatie. Daar heeft ze alle ruimte om te rennen door de weilanden, al of niet samen met de hond van de buren. Daar kan ze heerlijk luieren in het zonnetje, terwijl wij dicht bij haar aan het werk zijn.

Ons werk begint met het zagen van de stammen, netjes in rechte stukken van 28 cm. De zaag snijdt door het hout, het hout geurt, zaagsel vliegt in het rond: het is voor ons een genot. En we genieten altijd van de mooie, landelijke omgeving: de zon die opkomt, de hazen die door de weilanden rennen, en af en toe een ree in de verte.

Na het zagen gaan we verder met het kloven. De blokken van 28 cm worden op de kloofmachine gelegd en gespleten tot ze ongeveer polsdikte hebben. En weer is er die heerlijke geur van het hout. De mooie rechte blokjes worden op een almaar groeiende berg gegooid, waar het drogen begint. Af en toe komt Lady even om aandacht te vragen. Dan krijgt ze een dikke knuffel en natuurlijk ook als wij om 11 uur ons appeltje eten, zittend op een boomstam. Eenmaal gekloofd, laten we het hout een periode liggen zodat de natuur z’n werk kan doen. Zon, wind én regen, ja, voor mooi stookhout is het belangrijk dat die weersinvloeden over het hout gaan zodat de boomsappen uit de blokjes kunnen sijpelen. Regelmatig kijken we hoe het erbij ligt, tot het moment waarop we besluiten om het hout te gaan stapelen.

Met onze tractor brengen we de gekloofde blokjes naar de plek om te stapelen: de windtunnels zoals we die noemen. Wind is erg belangrijk om hout goed te laten drogen. Blokje voor blokje maken we rijen van 2 kuub. Na iedere rij zorgen we ervoor dat er ongeveer 10 cm ruimte vrij blijft om daarna met de volgende rij verder te gaan. Zodra het vak vol is, laten we het hout opnieuw een periode rusten zodat de natuur vrij spel heeft: wind, regen en zon spelen met de rijen hout. Weer controleren we het hout regelmatig en na een droge periode dekken we het af.  Dan ontstaat de windtunnel waar de wind 24 uur per dag doorheen kan blazen. Opnieuw controleren we regelmatig het hout en uiteindelijk meten we of de blokken droog zijn.

Eenmaal gedroogd, kan het naar de klanten. Het wordt bezorgd en ja, ook dat is weer een leuke klus. Het klantcontact, de uitleg, de vragen van de mensen die ons bellen, alles bij elkaar vormt ons werk een passie waarvan we echt genieten. Nadat we het hout hebben afgeleverd, gaan we met een tevreden gevoel terug naar onze opslag. Vaak krijgen we nog een sms of een foto via Whatsapp waarin klanten laten weten dat het hout zo mooi brandt.

Het is fijn dat wij ons zo met onze passie kunnen bezighouden en dat onze klanten genieten van een mooi haardvuur.

Kortom: onze passie, uw warmte!

Een warme groet,
Jet Martens van Mooi Stookhout