Onze passie

Passie

Ons verhaal

Het bewerken van stammen tot mooi stookhout … het is onze passie! Mooi stookhout omdat ons hout strak in het gelid gestapeld kan worden en dan een prachtige aanblik biedt. Mooi stookhout omdat ons hout zo schitterend brandt.

Genieten en werken: lees en loop met ons mee

ʾs Morgens gaan we al vroeg op pad met onze lieve labrador Lizzy, die altijd weer verlangend klaar zit om mee te gaan naar onze werklocatie. Daar heeft ze alle ruimte om te rennen door de weilanden, al of niet samen met de hond van de buren. Daar kan ze heerlijk luieren in het zonnetje, terwijl wij dicht bij haar aan het werk zijn. Sinds maart 2020 hebben we een zaag-kloofmachine, waardoor het mogelijk is om de stammen te zagen en meteen te kloven.

Ons werk begint met het starten van de heftruck en de zaagkloofmachine. Terwijl we met de heftruck de stammen klaarleggen, draait de zaag-kloofmachine warm. De stammen hebben een diameter tot 30 cm en zijn steeds weer anders. De verschillende houtsoorten maken het werk het nog leuker. De eerste stam van de ochtend gaat de zaagkloofmachine in. We draaien het toerental op en de zaag snijdt door het hout. Hout dat geurt, zaagsel dat in het rond vliegt – het is voor ons altijd weer een genot. Tegelijkertijd genieten we van de mooie, landelijke omgeving: de zon die opkomt, de hazen die door de weilanden rennen, en af en toe een ree in de verte.

Na het zagen valt het blok voor het kloofmes en wordt het hout gespleten tot stukken die ongeveer polsdik zijn. En weer is er die heerlijke geur van het hout. De mooie rechte blokjes vallen op de transportband en dan in een metalen krat van 1 x 1 x 1 m. Af en toe komt Lizzy even om aandacht te vragen. Dan krijgt ze een dikke knuffel en natuurlijk ook als wij om 11 uur ons appeltje eten, zittend op een boomstam. Zodra een krat vol is, pakken we het op met de heftruck en brengen we het naar de plek om te drogen zodat de natuur haar werk kan doen. Zon, wind en zelfs een beetje regen ja, want voor mooi stookhout is het belangrijk dat al die weersinvloeden over het hout gaan. Alleen dan kunnen de boomsappen uit de blokjes sijpelen.

We drogen het hout in ‘windtunnels’, zoals wij die noemen. Dat gaat als volgt. We stapelen de gevulde kratten per twee op elkaar, waarna het bovenste krat wordt afgedekt. Rondom elke stapel houden we exact 20 cm ruimte vrij. Rij na rij worden de kratten gestapeld, zodat er uiteindelijk kaarsrechte windtunnels in zowel de lengte als de breedte ontstaan. Hier kan de wind kan 24 uur per dag doorheen blazen, waarbij zon en regen spelen met het hout. Regelmatig controleren we het hout. Uiteindelijk meten we of de blokken droog zijn.

Eenmaal gedroogd, kan het hout naar de klanten. Wij bezorgen het en ja, ook dat is weer een leuke klus. We pakken met de heftruck een krat op en rijden ermee naar de aanhanger. Op onze heftruck zit een kantelaar, zodat we de krat zo boven de aanhanger leeg kunnen gooien. Ooit zijn we begonnen om al het hout met de hand op de kar te gooien, om het bij de klant opnieuw met de hand er weer af te gooien. Gelukkig gaat dit nu een stuk makkelijker. Het contact met onze klanten, de uitleg, de vragen van mensen die ons bellen, ook dat geeft plezier en voldoening. Vaak krijgen we na de levering nog sms’jes of foto’s via Whatsapp van klanten die willen laten weten dat het hout zo mooi brandt. Of vertellen dat het gestapelde hout er zo prachtig uitziet. Alles bij elkaar genieten we van ons werk en is het echt onze passie geworden.

Het is fijn dat wij ons zo met die passie bezig kunnen houden en dat onze klanten genieten van een mooi haardvuur.

Kortom: onze passie, uw warmte!

Een warme groet,
Paul en Jet van Mooi Stookhout

×