Ons hout

Stookhout: Eiken

Mooi Stookhout levert eikenhout. Dit hout heeft het FSC-keurmerk, is schoon (bevat geen verfresten o.i.d.) en is natuurlijk gedroogd.

Eikenhout is een harde houtsoort die traag maar lang brandt met een mooie, warme vlam. Het is zeer geschikt voor houtkachels die voortdurend gevoed moeten worden. In vergelijking met veel andere houtsoorten geeft eikenhout weinig rook, waardoor het tevens geschikt is voor openhaard, buitenhaard en barbecue. De rook van een eikenhout-gestookte kachel zult u bovendien nauwelijks ruiken – op voorwaarde dat er op de juiste manier wordt gestookt.

Stookhout: Beuken

Mooi Stookhout levert beukenhout. Dit hout is schoon (bevat geen verfresten o.i.d.) en is natuurlijk gedroogd.

Beuken haardhout hoort bij de hardere houtsoorten. Beukenhout geeft een mooi vuur, heeft een zeer schone verbranding en brandt ook lang en geeft veel warmte af.

Natuurlijk gedroogd

Het hout van Mooi Stookhout wordt op een natuurlijke manier gedroogd in onze unieke windtunnels. Het vochtpercentage ligt dan ook gegarandeerd ruim beneden de 20%. Voor het vaststellen van het vochtpercentage meten wij dit zowel aan de buitenkant alsook in de kern van het hout. Het is immers belangrijk dat stookhout goed droog is, want alleen dan brandt het optimaal en is de uitstoot van fijnstof zo klein mogelijk. Dit is beter voor het milieu (duurzamer) én het vermindert de afzet van roet in uw stookkanaal.

Ovengedroogd

Door de vele aanvragen van ons stookhout, kunnen we deze winter de vraag niet meer aan. Om die reden laten we tijdelijk ons eigen hout in ovens drogen, net als vorig jaar. Deze ovens worden duurzaam gestookt. Door ons hout in de oven te laten drogen kunnen we het hele jaar door ons haardhout leveren.

Gezaagd en gekloofd

Het hout van Mooi Stookhout heeft een lengte van 28 cm. Dit heeft als voordeel dat het hout ook geschikt is voor kleinere kachels. Het hout wordt gekloofd tot het ongeveer polsdik is. Dit heeft als voordeel dat het hout goed brandt: het kost minder energie om tot volledige ontbranding te komen. Hout met dezelfde afmetingen laat zich bovendien goed stapelen. De houtblokken nemen minder ruimte in en zorgen voor een mooie en solide houtstapel.

Levering in gestorte kuubs

Mooi Stookhout levert altijd in gestorte kuubs. 1 kuub (1  kubieke meter, 1 m3) is 1 x 1 x 1 m en heeft een inhoud van 1000 liter. Wanneer u dat stapelt, heeft u twee derde aan ruimte nodig (700 liter per kuub). Voorbeeld: als u 3 kuub los gestort hout netjes opstapelt, heeft u 2 kubieke meter aan ruimte nodig.

Dat ons hout dezelfde lengte en dikte heeft, maakt uw houtstapel niet alleen stevig en stabiel, maar zorgt er ook voor dat uw houtvoorraad er mooi en verzorgd uit zal zien.

Reststukken

Omdat Mooi Stookhout uitsluitend werkt met lengtes van 28 cm vallen er altijd stukken af, daarbij horen ook de stukken met noesten. Deze reststukken bieden wij ook te koop aan – gedroogd of ongedroogd. . Bedenk dat dit hout zich niet mooi laat stapelen. Uiteraard is de prijs van reststukken lager.

Zelf drogen?

U kunt ons gekloofde en gezaagde hout ook ongedroogd kopen. Dat scheelt in de prijs. U zult het dan thuis zelf moeten drogen. Zorg ervoor dat de wind door uw houtstapel kan waaien. Stapel het hout dus niet op tegen een muur of een andere dichte achterwand. Bestel dit hout in het voorjaar, zodat het tot aan het stookseizoen kan drogen.

Onthoud: alleen goed gedroogd hout brandt goed en veroorzaakt weinig rook, roet en fijnstof.

Aanmaakblokjes

Eenvoudig uw haardvuur aanmaken met de ecologische aanmaakblokjes van Fire Up. De aanmaakblokjes zijn gemaakt uit plantaardige grondstoffen, hout en plantaardige olie. Daarnaast zijn ze erg makkelijk in het gebruik, niet giftig, reukloos, niet vet en ze drogen niet uit. Voorkom irritatie door het gebruik van kranten of andere brandstoffen en kies voor de veilige oplossing bij het aansteken van uw kachel, vuurschaal of barbeque.

Aankoop alleen mogelijk bij levering haardhout