Welkom op onze blog van feb 2020, van boom tot Mooi Stookhout

Ja, het is alweer 2020 en de tijd vliegt….. In deze blog willen we jullie meenemen in ons proces van boom tot mooi stookhout. We bestellen de stammen bij een bosbouwer in onze regio. Het eikenhout nemen we af van een bosbouwbedrijf en ons essen en beukenhout kopen we van het kasteel de Wildenborch. Zeer regionaal dus.

Zodra de stammen bij ons worden gebracht, beginnen we met het zagen van de stammen. We proberen stammen te kopen tot 60 cm diameter. Helaas lukt dat niet altijd, we krijgen ook wel stammen van 90 cm. Deze stammen zijn erg zwaar, maar het zijn meestal wel mooie rechte stammen. We zagen de stammen met de kettingzaag in blokjes van 28 cm en tillen de blokken dan met de hand op pallets. Als de stam een grotere diameter heeft dan 60 cm, slaan we de blokken met de kloofbijl een keer doormidden. Zodat het niet te zwaar is. We zetten de pallets daarna even weg tot we gaan kloven.

Als we genoeg gezaagd hebben, gaan we de blokken kloven. We zetten de pallets met blokken achter de kloofmachine. Een voor een tillen we een blok op de kloofmachine. Per blok kloven we het eerst in plakken van zo ongeveer 8 a 10 cm. Daarna kloven we de plakken tot polsdikte haardhout. Of ik kan beter zeggen tot: Mooi Stookhout. We proberen er mooie blokjes te maken. En elk blokje krijgen we dus door onze handen. Tijdens het kloven vallen de blokken via de transportband in een krat, met de inhoud van een kuub.

Zodra een krat vol is, dekken we de bovenkant af en zetten we het krat weg om te drogen. We dekken het alleen van de bovenkant af, zodat de wind er goed door en omheen kan waaien. Dat er af en toe regen op en langs de buitenkant komt, geeft juist niets. Het is de buitenkant en droogt snel weer en het hout wordt nooit meer zo nat als dat het geweest is.

Na een jaar meten we het vochtpercentage van het hout met een vochtmeter. Zodra het hout droog genoeg is, kunnen we het gaan bezorgen. Het bezorgen doen we in de regio in en rond Lochem tot 20 km vanaf 2 kuub gratis. Is het verder dan 20 km, dan komen er reiskosten bij.  Dit doen we in overleg.

Dit is het werk van boom totdat het Mooi Stookhout geworden is. Een hele mooie, maar soms zware klus. Maar wat we met elke keer met veel plezier en passie voor jullie doen!

Warme groet Paul en Jet

×