Wat leuk dat je weer de moeite neemt om onze volgende blog te lezen.

Onlangs hebben wij een stookavond bezocht bij een Kachelspeciaalzaak in Lelystad, nadat we via Social Media contact hadden gekregen, ontvingen wij een uitnodiging voor de stookavond. Wij zijn uiteraard gegaan, want het gaat ons zeker aan: Stoken…overlast…..volop in het nieuws momenteel. Maar wij, als stokers moeten ervoor zorgen dat anderen geen last hebben van onze prachtige hobby, het hout stoken. De stookavond was voor ons niet nieuw, maar we hebben er zeker weer wat van opgestoken.

Want hoe belangrijk is het om goed en verantwoord te stoken! Noem het maar “duurzaam stoken” en dat begint toch echt met 1. een goede kachel en 2. een goed rookkanaal en ja daar komt 3. het schone droge hout en 4. hout wat polsdikte gekloofd is, dus niet te grof. Alle 4 punten even belangrijk.

Het aansteken van de kachel doe je op de Zwitserse methode. Hoe werkt dit:

  1. Zorg dat de luchttoevoer van de kachel open staat
  2. Bouw een torentje, onderaan haardblokken, bovenaan voldoende aanmaakhoutjes
  3. Daar bovenop 2 aanmaakblokjes en steek deze aan

Als je de kachel op deze manier aansteekt, heb je een betere verbranding, wordt de uitstoot tot het minimum beperkt (minder rook), dus minder overlast en het is beter voor het milieu.

Vroeger was het zo….hoe groter de stukken haardhout, hoe beter. Dan hoefde je ook niet zo vaak wat op de kachel te gooien……Maar laten we dat vooral tegenwoordig niet meer doen! Op die manier heeft de verbranding heel veel energie nodig en is de opbrengst van de warmte minimaal en de uitstoot veel te veel .Daardoor creëer je veel overlast.

Als we met z’n allen hierbij nadenken en op deze manier gaan stoken, zijn we erg goed bezig.

Wij gaan nu met deze koude dagen extra genieten van onze kachel en de behaaglijke warmte, tenslotte is het met deze temperaturen het lekkerst om te stoken.

Warme Groet Mooi Stookhout

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook en Instagram!

×