Hallo beste stokers,

Leuk dat je weer de moeite neemt om onze blog te lezen. Het is inmiddels te lang geleden, dat we een blog hebben geschreven. Het komt er gewoon niet van, daarom nu een blog in Augustus 2021.  

Wat vliegt de tijd en wat zijn we druk geweest in de Corona periode. Veel mensen waren thuis aan het werk met de houtkachel aan. Wij konden dat goed merken in onze agenda en uiteraard zijn we daar heel blij mee. We zitten nu in augustus en het is sinds begin juli alweer erg druk met het bezorgen van ons haardhout. Zo druk, dat het natuurlijk gedroogde eiken al is uitverkocht! We hebben nu alleen nog natuurlijk gedroogd elzenhout, ook een mooi product. 

We zijn in Nederland verwend met de vele houtsoorten. Neem nou eiken en beukenhout, een harde houtsoort, wat lang brandt, maar ook weer lastiger aan te steken is. De zachtere houtsoorten, zoals elzen, berken en essen haardhout branden makkelijker en geven een mooi vlammenspel. Een voordeel van een zachtere houtsoort is, dat de kachel en het rookkanaal snel op temperatuur komen. Wij hebben nu natuurlijk gedroogd elzenhout voorradig. Dit geeft veel vlam en zorgt voor een schone verbranding. In de landen als Zweden, Noorwegen en zelfs in Oostenrijk hebben ze alleen maar berken en dennenhout om te stoken. Geloof me, in die landen kan het flink koud worden en ze redden zich prima met deze houtsoorten. 

Wij hebben sinds maart 2020 een nieuwe machine om het hout te zagen en te kloven. Op de manier zoals wij voorheen zaagden en kloofden, konden we de vraag niet meer aan. Het was namelijk zeer arbeidsintensief. Door de aanhoudende vraag naar haardhout, hebben we besloten om een investering te doen en een zaagkloofmachine aan te schaffen. Deze zaagkloofmachine kan stammen verwerken tot 30 cm diameter. Dit beperkt ons echter in het aanbod van de stammen, waardoor het lastiger is om aan alle soorten hout te komen. We hebben gelukkig een erg goede leverancier gevonden, die ons stammen kan leveren tot 30 cm doorsnede, maar dan kunnen we niet alleen maar eiken- of beukenhout verwachten. Dikke bomen zijn er namelijk veel meer….

Vorig jaar konden we dus wel aan elzenhout komen en helaas niet aan de hardere houtsoorten. (eik en beuk) We kunnen nu gelukkig wel blijven leveren. Het elzenhout is mooi droog hout en het verwerken ervan ging ook erg mooi. Elzenhout is mooi recht hout en dat heb je zeker nodig bij de machinale verwerking. De zaagkloofmachine doet het goed met het juiste hout en we vinden het erg leuk om ermee te werken. Echter het blijft een machine, dus er kunnen wat grovere blokken tussen zitten. Uiteraard doen we ons uiterste best om een zo mooi mogelijk product van te maken. Maar zoals ik al schreef, wij zijn afhankelijk van welke stammen we geleverd krijgen.

Als je het leuk vind, staan er filmpjes van onze zaagkloofmachine op YouTube. Je kunt zoeken op Mooi Stookhout. Ook kun je ons volgen op Facebook en/of Instagram. 

Het stookseizoen staat alweer voor de deur! Eigenlijk is het niet echt een zomer geweest, maar laat het dan een mooie herfst en winter worden. Denken jullie eraan om de schoorsteen te laten vegen! Weten jullie geen schoorsteenveger? Mail ons even voor een goed adres.

Wij wensen jullie een heel mooi en veilig stookseizoen!

Warme Groet, Jet en Paul

×